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Credential Definition: CTP (Prescriptive Authority)

 

 

 Instructions 

BEFORE CONTINUING - PLEASE VERIFY THAT YOUR NAME IS DISPLAYED JUST 
ABOVE THIS MESSAGE. IF YOU SEE A NAME OTHER THAN YOUR OWN, PLEASE 
CONTACT THE BOARD AT RENEWAL@NURSING.OHIO.GOV FOR ASSISTANCE.

Welcome to the Ohio Board of Nursing Online Renewal Site! 

Please have the following information available:

1. Complete address information. You will be asked to verify or update the "Credential Mail 
Address". You are required by law to provide the Board with a valid address where all 
communication from the Board will be sent.

2. Your Social Security Number if you have obtained a new Social Security Number since your 
last renewal.

3. Your email address is required for payment confirmation. An email address is not required 
for renewal.

4. A valid credit card (Visa or MasterCard).

IF THIS IS  YOUR FIRST RN LICENSE RENEWAL, YOU MUST COMPLETE ALL 
REQUIRED CONTACT HOURS OF CONTINUING EDUCATION (CE) INCLUDING THE 
MANDATORY ONE HOUR OF LAW (ORC CHAPTER 4723) AND RULES (OAC RULES 
4723-01 THROUGH 4723-27) RELATING TO NURSING PRACTICE IN OHIO BY AUGUST 
31, 2015.

NOT

If you wish to place your license/certificate on inactive status, you  submit your 
request in writing. Please contact the Board Renewal Unit by email at 
renewal@nursing.ohio.gov, fax at 614-466-0388 or by mailing your request to the 
Board by August 31, 2015, or your license will lapse.

must

Your license/certificate is not considered renewed until your application and fee are 
received and processed by the Board. If your payment is denied, your license/
certificate will not verify online. Your license/certificate will lapse after August 31, 2015 
if fees are not paid. 

(NOTE: You will be asked for a phone number on the payment screen in case the bank 
needs to contact you. When you get the renewal receipt, that number will be replaced 
by a  number by the bank for security reasons.)555-555-5555

If you have all the information listed above, click the  button to continue."NEXT"

 

APRNs who are authorized to prescribe are reminded that Board Rule 4723-9-12, OAC, 
sets forth certain situations which require review of OARRS prior to prescribing or 
personally furnishing a controlled substance to a patient. For information, see the 
Board's website, and to register for OARRS, go to www.ohiopmp.gov.

 CE Completed?  
 Question # Online Question Text  User Defined Field

 Required –› 1  Have you completed or will 
you complete prior to August 
31, 2015 your 12 contact 
hours of advanced 
pharmacology continuing 
education, or if the certificate 
has been held for less than a 
full renewal period at least 6 
contact hours? This includes 
instruction specific to 
controlled substances.

CS: Completed 12 hours ? (CE # 1)[ ]
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Note: There is no ability to 
request a waiver from this 
required Pharmacology CE 
for APRN Prescribers.

 
 

 

  

 Compliance CTP 

Compliance

 

The following questions apply since the submission of your last renewal application, 
or if this is your first renewal from the date your original certificate application was 
filed. Have you been convicted of, found guilty of, pled guilty to, pled no contest to, 
pled not guilty by reason of insanity to, entered an Alford plea, received treatment or 
intervention in lieu of conviction, or been found eligible for pretrial diversion or a 
similar program for any of the following crimes? This includes crimes that have been 
expunged if the crime has a direct and substantial relationship to nursing practice. 

 Question # Online Question Text  User Defined Field
 Required –› 1  Please answer the following 

question.

Have you prescribed 
medications in accordance 
with ALL of the following:

Relevant Ohio law and 
rules;

The standard care 
arrangement developed with 
at least one collaborating 
physician;

and the Formulary 
established by the 
Committee on Prescriptive 
Governance (CPG) ? 

CS: Prescribed Medications in Accordance ?[ ]

 

 

APRN “SEPARATE RENEWALS” REMINDER: You must SEPARATELY renew your RN 
license, each COA you hold, and your CTP, if applicable. You need to log back into 
this system each time to renew each license or certificate SEPARATELY. Please be 
aware that if you do not renew your RN license and all applicable certificates then not 
all licenses/certificates will be current. Practice without a current license is a violation 
of the Nurse Practice Act and may result in disciplinary action. 

 Compliance CTP 2 

Compliance (cont.)

OARRS Registration for CTP Holders (HB 341): Effective April 1, 2015 Ohio law sets 
forth certain situations where if you prescribe or personally furnish opioid analgesics 
or benzodiazepines, you are required to have access to OARRS either through 
registration or the ability to access an OARRS integrated service such as 
NARxCHECK. If you do not have access and prescribe opioid analgesics or 
benzodiazepines, it is a violation of Ohio law and may result in disciplinary action. 
The Board is required by law to check licensees who renew their CTP to determine if 
they are in compliance with OARRS requirements. To register for OARRS, go to 
www.ohiopmp.gov. 

OARRS Registration for CTP Holders (Board Rule 4723-9-12, OAC): This Rule sets 
forth certain situations that require APRN prescribers to review OARRS prior to 
prescribing or personally furnishing a reported drug to a patient. You must have 
access to OARRS either through registration or the ability to access an OARRS 
integrated service such as NARxCHECK in order to meet these requirements. Not 
complying with Rule 4723-9-12, OAC, is a violation of the Nurse Practice Act and may 
result in disciplinary action. To register for OARRS, go to www.ohiopmp.gov.  

 Question # Online Question Text  User Defined Field
 Required –› 1  I prescribe or personally 

furnish opioid analgesics or 
benzodiazepines and I have 
registered for OARRS or 
have the ability to access an 
OARRS integrated service 
such as NARxCHECK. 

CS: Renewal Prescribe/Furnish Opioids or Benzos?[ ]
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APRN “SEPARATE RENEWALS” REMINDER: You must SEPARATELY renew your RN 
license, each COA you hold, and your CTP, if applicable. You need to log back into 
this system each time to renew each license or certificate SEPARATELY. Please be 
aware that if you do not renew your RN license and all applicable certificates then not 
all licenses/certificates will be current. Practice without a current license is a violation 
of the Nurse Practice Act and may result in disciplinary action.

 Attestation, COA  
 Question # Online Question Text  User Defined Field

 Required –› 1  I understand that I am 
required to renew my RN, 
each COA (NP, NS, NM, 
NA) I may hold, and my CTP 
(if applicable) as separate 
transactions within this 
system. 

CS: Renewal All Credentials[ ]

 
 

 

 Required –› 2  

 I am aware that 
misrepresentation on this 
application may result in 
disciplinary action in 
accordance with Section 
4723.28 (A) and/or (B), 
ORC. 

I verify that all information 
provided is true and 
accurate.

CC: Attestation (CTP Renewal answer)[ ]

 
 

 

 

 

APRN “SEPARATE RENEWALS” REMINDER: You must SEPARATELY renew your RN 
license, each COA you hold, and your CTP, if applicable. You need to log back into 
this system each time to renew each license or certificate SEPARATELY. Please be 
aware that if you do not renew your RN license and all applicable certificates then not 
all licenses/certificates will be current. Practice without a current license is a violation 
of the Nurse Practice Act and may result in disciplinary action.

 COA Specialty Area Please select from the list. 
 Question # Online Question Text  User Defined Field

 Required –› 1  Please enter the zipcode 
where you practice with a 
certificate to prescribe. 

CS: Employment Zipcode[ ]

 Required –› 2  Do you have a current, valid 
Drug Enforcement 
Administration (DEA) 
number? 

CS: Have a DEA number?[ ]

 
 

 

 

 

APRN “SEPARATE RENEWALS” REMINDER: You must SEPARATELY renew your RN 
license, each COA you hold, and your CTP, if applicable. You need to log back into 
this system each time to renew each license or certificate SEPARATELY. Please be 
aware that if you do not renew your RN license and all applicable certificates then not 
all licenses/certificates will be current. Practice without a current license is a violation 
of the Nurse Practice Act and may result in disciplinary action.

 CTP Specialty Area  
 Question # Online Question Text  User Defined Field

 Required –› 1  Enter your complete DEA 
number below. *If you are 
authorized to use a 
hospital's DEA number, 
please be sure to enter the 
entire DEA number, including 
your uniquely assigned 3 or 
4 digit suffix (example: 

CS: DEA number 1[ ]
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BH1234567-0123). 
2  If you have a second DEA 

number enter it below. *If 
you are authorized to use a 
hospital's DEA number, 
please be sure to enter the 
entire DEA number, including 
your uniquely assigned 3 or 
4 digit suffix (example: 
BH1234567-0123). 

CS: DEA number 2[ ]

3  If you have a third DEA 
number enter it below. *If 
you are authorized to use a 
hospital's DEA number, 
please be sure to enter the 
entire DEA number, including 
your uniquely assigned 3 or 
4 digit suffix (example: 
BH1234567-0123). 

CS: DEA number 3[ ]

 

 

APRN “SEPARATE RENEWALS” REMINDER: You must SEPARATELY renew your RN 
license, each COA you hold, and your CTP, if applicable. You need to log back into 
this system each time to renew each license or certificate SEPARATELY. Please be 
aware that if you do not renew your RN license and all applicable certificates then not 
all licenses/certificates will be current. Practice without a current license is a violation 
of the Nurse Practice Act and may result in disciplinary action.

 Legend:
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